Andalucía

Andalucía med Costa del sol, Sierra Nevada og Pueblos blancos.

Andalucía er den største av Spanias i alt 19 autonomer (fylker). 8,5 millioner innbyggere bor på et område som dekker et areal dobbelt så stort som Danmark. Selvstyrt stat med egen president, underlagt det spanske kongedømme. I alt 700 kilometer kystlinje, hvorav ca en femtedel utbygd for turisme etc. Spesielt i områdene nord for Malaga kan man finne store områder som er uberørt villmark som strekker seg helt ut til kysten. Sevilla er hovedstaden i Andalusia og regnes for å være en av verdens aller vakreste byer med sine praktfult utsmykkede bygninger.

Prisene er lave, siestaene lange og nettene uendelige på solkysten året rundt. 22 grader i gjennomsnitts temperatur. Europas rekord (Fuengirola) i antall soltimer, 325 dager med sol, hvorav 300 av dem med sol hele dagen. Har europas lengste levealder, både for kvinner og menn.

I Sevilla ligger verdens tredje største katedral og er den største gotiske katedralen i verden. Verdens største solkraft tårn ligger utenfor Sevilla og kan produsere 20 megawatt. Like nord for Andalusia ligger verdens største solcelle anlegg i Alvarado. Spania er blit stor på ren energi og staser videre med flere vindparker og solenergi anlegg.

Cordoba har verdens største moske, opprinnelig over 1000 søyler, nå ca 850 igjenn da de har bygget en katedral i midten som gjennobret kristendommens plass. Jaen med Sierra de Cazorla, er det største beskyttede naturpark område i spania. Antequera har El Torcal med de mest imponerende kalksteins formasjonene i europa. Granada med verdens største inntakte mauriske palass, Alhambra, og byen som lengst var inntatt av maurerne, i dag sees en kirke nesten på hvert gatehjøre som mottiltak.

Nerja grottene er den nest mest besøkte turistattraksjon i Andalusia etter Alhambra. Grotten i Nejra har dem største dryppsteins søylen i verden, (Guiness rekordbok). Malaga er fødebyen til maleren og kunsneren Pablo Ruiz Picasso, skuespiller Antonio Banderas med flere.
Fuengirola er i dag den eneste byen i europa som har det prestisjefylte «blått flagg» på byens alle syv strender, kvalitet, renhet på strand og i vann er i fokus. Torrox, området like ovenfor Malaga har blit kåret til europas beste klima. Ronda har verdens første og elsdte tyrefekter arena, stadig i bruk og populær blant matadorene, med den spektakulære Tajo kløften som byen henger over 90 meters stup. Jerez distriktet er det største sherry produsent i verden, og det stedet som oppfant sherry og brandy.

Huelva har europas viktiste våtmark, og den største overvintrings plassen til over en halv millon trekkfugler i Donana national park. Tarifa er i regnet som europas «kite» hovedstad.
Europas sydligste og Spanias største ski destinasjon er Sierra Nevada, ligger kun 40 kilometer fra stranda på kysten. Fjellkjeden har den høyst liggende bil veien i europa. Har den Iberiske halvøy sin høyste fjelltopp, Mulacen på 3484 moh. Sierra Nevada har hele 30 topper på over 3000 meter over havet.

Andalucia en av verdens tre største olivenoljeprodusenter og er europas største med over 3 milliarder oliven trær i Jaen distriktet. Andalucia er stor leverandør av naturlig ekte kork, fra kork eik, brukt til alt mulig, også romfarts industrien pga, isolasjons egenskaper til raketter.
Har en av verdens aller dypeste grotter, en av dem går hele 1112 meter rett ned i grunnen, i
Sierra de las Nieves som står på Unescos verdensarvs liste. Elste funn av meneskelig bosetting i europa 43000 år gamle hulemalerier i Marogrotten.. Det er funnet flere hulemalerier som kansje er verdens eldeste 7-27 tusen år gammle hulemalerier i Benalmadena. Det finnes over 700 naturlige dryppsteins grotter og flere en 95 boltede klatresteder beskrevet i litteratur i bøker og på nett. (Det finnes veldig mange flere.)

Fra Andalusia kommer både Don Juan, Carmen, Flamenco, Tapas. Den orginale «Spanish guitar» modellen, kommer fra Andalusia og lages av lokale tre sorter som sypress bak og på sidene, og gran/furu i front. Dette gir lyst utseende på fremmsiden med den fine gnistrende skarpe lyden som den er mest kjent for.

Andalusia har det stedet som det regner mest i sydvest europa, Sierra de Grazalema. Andalusia har også det stedet som det regner minst i hele europa, Almeria med europas eneste ørken. Mini Hollywood ligger i Almeria og var innspillingssted for spaggettiwestern-filmene; Den gode, den onde og den grusome, og For en neve dollar mer og Indiana Jones.

Nær en femtedel av Andalusia dekkes av sine 35 natur reservater hvorav to er store nasjonal parker. Her finnes gaupe, bjørn, ulv, hjort, rådyr ibex, gribber med opp mot tre meter vingespenn, i et klima som spenner seg fra den våteste våtmark til tørreste ørken i europa.

Costa del Sol er europas viktiste turist destinasjon og innehar verdens jet-sett hovedstad Marbella og den berømte båt havna Puerto Banus. Europas største samling av bonsai trær er i Marbella. Costa del sol var plassen hvor det hele startet med syden turisme, begynte på femti tallet med byen Torremolinos og tok helt av langs kysten fra 1975 og frem til i dag.

Nord i Malaga provinsen ligger Iberias største naturlige flamingo innsjø, og har europas nest største koloni av flamingo, innsjøen er svært salt og dekker mere enn 15km2 når den ikke på sensommeren ofte nesten tørker helt opp.

Andalusias Gibraltar (5,5km2) er fremdeles Britisk koloni, etter 300 års beleiring, med eget selvstyre og valuta, passkontroll og flystripe som skiller halvøya fra den Spanske byen La linea.

Rio Guadalquivir er Spanias nest største elv 657km lang, strekker seg fra fjellene nord i andalucia Sierra de Cazorla i Jaen, via Cordoba til Sevilla. Subtropisk klima preger Andalusia, og er forøvrig det eneste stedet i europa man virkelig kan dyrke bananer og papaya. Med sine 86 golfbaner i antall, er Costa del Golf i verdenstoppen.

Gjennomsnittshøyden på det spanske fastlandet er 650 meter over havet, og er da europas høyest liggende fjell land etter Sveits. Andalusias festivaler er blant de mest fargerike i verden da folkslagene er blandet fra maurere i arabisk kutur til syd-europeere og andre. El Chorro er det første og største sportsklatre stedet i spania. Garganta Verde i Grazalema national park, var den første canyon som ble brukt til juving i Spania. Buddhisttempelet i Benalmadena er det største vestligste tempelet i verden. Og mye mye mere.

%d bloggers like this: